Reserveren – Potjes maken

Waarom nu geld reserveren?

Je voorbereiden op toekomstige uitgaven…..
Als je in loondienst werkt krijg je aan het einde van de maand salaris. Dit is netto loon . De belasting is al door de werkgever afgedragen.
Voor ondernemers is de betaling van belasting anders.

Waar moet je rekening mee houden?

Inkomstenbelasting
Het geld dat je verdient, is je omzet. Daar mag je de kosten van aftrekken zodat je de bedrijfswinst overhoudt. Deze winst vormt het inkomen voor de ondernemer waarover hij inkomstenbelasting moet betalen. Zet daar geld voor opzij in een spaarpotje. Open hiervoor een spaarrekening of vraag een Voorlopige Aanslag aan bij de belastingdienst, je betaald dan vooruit op de verwachtte winst. Dit wordt uiteindelijk verrekend in de aangifte IB.
Advies:   reserveer 40% van je gefactureerde omzet voor inkomstenbelasting 

Inkomens afhankelijke bijdrage Zorg Verzekeringswet
Ben je in loondienst dan is deze belasting ook al in het netto loon verrekend. Deze bijdrage is een bijdrage voor de basis zorgverzekering waar iedereen recht op heeft en komt bij de premie die je aan de zorgverzekeraar betaald. Bij ondernemers komt hiervoor apart een aanslag.

Omzetbelasting
Je hebt je opdracht afgerond en kunt de afgesproken vergoeding aan de opdrachtgever factureren. Maar dan moet je er ineens een ‘toeslag’ van 21% voor de overheid bij opzetten. 

Bedrijfsmiddelen
Je bedrijfsmiddelen (gereedschappen en machines, computer, inventaris etc.) worden in de loop der tijd minder, raken versleten of technisch achterhaald.  Je kunt vervanging natuurlijk financieren. Maar als je slim bent reserveer je hiervoor. Als je op bedrijfsmiddelen afschrijft breng je de bedrijfswinst omlaag. Maar door dit bedrag van de afschrijving te reserveren heb je gedurende de afschrijf tijd geld gereserveerd voor de aanschaf van een nieuw bedrijfsmiddel.

 Stroppenpot
Als het even tegenzit….  waar leef je van?   Heb je hier dan rekening mee gehouden?
 – Heb je een AOV verzekering?
 – Doe je mee in een broodfonds?
 – Heb je voldoende eigen geld?